Recept voor Quiche

Quiche Lorraine is met spek, de Zalmquiche is met zalm. Dus…

Nodig:

  • 100 g bloem (of 150gr, zie tekst)
  • mespuntje zout
  • 50gr koude boter (of 75gr, zie tekst)
  • bloem om te bestuiven
  • klontje boter
  • 3 eieren
  • 250ml room
  • 50gr geraspte oude kaas
  • of teen: 100gr ontbijtspek, plakjes, uitgebakken
  • of tander: 150gr gerookte zalm
Bij elkaar knutselen als volgt:
 
Verwarm de oven voor op 180 graden
Zeef de bloem en het zout in een kom.
Voeg boter toe en verdeel deze met twee messen in stukjes door het bloemmengsel tot een kruimige massa ontstaat.
Werk er met een mes 3 eetlepels koud water door tot een samenhangend geheel.
Bestuif een werkvlak en een deegroller met bloem.
Rol het deeg op het werkvlak uit.
Maak het deeg steeds los met een pannenkoekmes.
Keer het deeg, vouw het in drieën en rol het opnieuw uit.
Vouw de deeglap in drieën en laat hem circa 30 min in de koelkast rusten.
Rol het piedeeg opnieuw uit.
Beboter een zandtaart of quiche vorm (24 cm) en bekleed deze met het deeg.
Prik met een vork gaatjes in de bodem.
 
Beleg de bodem met spek of zallum.
Klop de eieren los met wat zout en peper en meng er de room en kaas door.
Schenk dit mengsel in de taartvorm.
Zet de vorm op het rooster in de oven.
Bak de quiche in 35-45 min gaar. Alsiegaarisissiegaar.
Stort de quiche op een voorverwarmde schotel en eet hem warm.
Maar is lauw of koud ook lekker 😉
 
  • Het gedoe met de messen in het begin is om te zorgen dat de boter niet te warm wordt, anders loopt het deeg uit.
  • Het deeg niet langer dan 30 a 60 minuten in de koeling leggen, anders wordt het deeg te koud en breekt het bij uitrollen.
  • Het deeg moet best dun worden uitgerold in de ronde vorm van de bakvorm. Ben je daar niet vertrouwd mee, neem dat 150 gr bloem en 75 gr boter. Je kunt er dan makkelijker een mooie vorm uitrollen en wordt het geen lapwerk. De rest gooi je dan weg.
  • Je kunt de bodem ook eerst 10 minuten blindbakken, dan wordt deze krokanter. Wel bakpapier zowel als blindbak kralen of bonen gebruiken. Het kan ook zonder bakpapier, maar dan ben je een uur bezig met kralen peuteren. Die heet zijn….. Zonder blindbak voorzieningen gaat je bodem bol staan, dan kan er later geen vulling meer in.
  • De bovenkant wordt best donker. Dat hoort. Ma non troppo!